Tekstversie

Algemeen:

Startpagina

Contact

Hoeve "Het Slagmoer" is gelegen :
Grote Heistraat 18a
4884 JB Wernhout.
Op deze hoeve worden in één van de stallen diverse raskippen gehouden
Het houden van raskippen is een hobby van Fred Roovers.
De kontakt gegevens van Fred zijn :
+31.624.950.330
fredroovers@online.nl

HOBBY GEVONDEN

Na een werkzaam leven van 51 jaar eindelijk met pensioen maar wat nu?
Hele dagen voor de tv is ook niet alles.
Wat dan?
Een goede vriend van mij zei Fred waarom ga je geen kippen houden dat is misschien een mooie hobby.
Maar waar ik woon zullen de buren dit niet zo leuk vinden als ’s morgens de hanen beginnen te kraaien.
Nou zegt hij je mag wel een leegstaande varkensstal gebruiken op wernhout vandaar hoeve het slagmoer
Nu de hobby:
Na wat onderhoudswerkzaamheden (de kooi stond namelijk al geruime tijd leeg) kon een start genomen worden met de inrichting en al zeg ik het zelf het is best mooi geworden(foto’s volgen)
Deze week heb ik een koffiehoek ingericht dus als u mooie kippenrassen wil zien moet u zeker een kijkje komen nemen
Ik zeg niet dat de koffie klaar staat want dan is hij oud ,ik serveer een lekkere kop senseo of thee
(helaas uit een plastiek bekertje in verband met de afwas)
Als u zeker wil zijn dat er iemand is ,graag even een telefoontje mijn nummer is :
06-24950330 ,vanuit Belgie 0031-6-24950330
Om mijn hobby een beetje betaalbaar te houden zijn raszuivere kuikens, jonge leghennen en hanen te koop(zie onderstaande ras-beschrijvingen)
Ook heb ik scharreleieren te koop.
Ingang van het kippenhok is de inrit,100 mtr. voorbij groene poort woning Grote Heistraat 18A, bij het voetpad).
Adres : Grote Heistraat 18a
4884 JB Wernhout (Nl)
Fred.

Amrock

De Amrock is een lust om naar te kijken. Hij is vrij breed en middelhoog gebouwd. Het is een forse kip met grote borst en een mooi glooiende bevedering. De staart is iets oplopend. Verder heeft de Amrock roodbruine ogen, rode oorlellen, een enkele kam en typische gele poten.
Zowel de haan als de hen zijn zwart/wit gestreept (is trouwens de enigste kleurslag). Hierbij zijn bij de haan de zwarte en de grijsachtige witte strepen even breed, terwijl bij de hen de zwarte strepen dubbel zo breed uitvallen (waardoor de hennen er dan ook donkerder uitzien dan de haan). De strepen lopen tot in het dons door.

AUSTRALORP WIT + ZWART

Minder gedrongen dan de Orpington, kortere poten dan de Croad Langshan – de Australorp heeft van beide rassen veel goede eigenschappen geërfd, maar daarnaast ook een geheel eigen uiterlijk ontwikkeld. Het ras met de moeilijke naam – samentrekking van de Australische Orpington – mag zich de laatste jaren in een groeiende populariteit verheugen. Fokkers tonen Australorps van goede kwaliteit op grote tentoonstellingen. De oprichting van een speciaalclub (www.australorp.nl) is debet aan de toenemende belangstelling voor deze zwarte, blauwe en witte hoenders.

Het uiterlijk maakt de Australorp tot een geliefd ras. Bij fokkers, maar ook bij de gewone liefhebbers die graag een stevige, stoere en levendige kip in de tuin of op het erf willen. Het is echt een kip van het type: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Geen extreme kenmerken. Wel een fraaie rechtopstaande kam en een glanzend verenpak.

De Australorp is niet te licht en niet te zwaar: de hen weegt ongeveer drie, de haan vier kilo. Het hoen is ooit in Australië gefokt voor de vleesproductie. Tegelijkertijd is de Australorp jarenlang geselecteerd op de eiproductie. De huidige hennen zijn nog altijd goed voor zo’n 250 eieren per jaar. Australorps leggen, anders dan de meeste rassen, regelmatig door, ook in de winter.(1)

(1) Het hele jaar door eitjes van de Australorp, Levende Have/Alles over kippen, juni 2011

Australorp zwart

TE KOOP

Barnevelder dubbelgezoomd

Zoals met veel kippenrassen is gebeurd dankt de Barnevelder haar naam aan de plaats waar ze is ontstaan. Het is bekend dat in de omgeving van de gemeente Barneveld in Nederland in de 12e en 13e eeuw al kippen werden gehouden. Praktisch alle boeren hadden er toen kippen. In de 14e eeuw waren er vanuit Barneveld al eier-exporten van de Hertog van Gelre naar de Keizer Robrecht van Aken in Duitsland. Rond 1850 veranderde er wezenlijk iets voor het toenmalige Barnevelder Pluimvee die toen nog geen Barnevelders heetten. Men had de waarde van de selectie op produktie leren kennen.
Met de komst van de Aziatische pluimveerassen zoals de Cochin, Maleier, Brahma's en Langshans in de tweede helft van de vorige eeuw werden, om tot een betere ei-produktie te komen, kruisingen toegepast. Buff Orpingtons zouden later ook nog een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van dit ras. Omdat de vraag naar bruine eieren groter was dan naar witte wilde men een kip die bruine eieren legde. Verder was er grote behoefte aan een kip die ook in de winter eieren bleef leggen.
Het uiteindelijke resultaat, aan het begin van de 20ste eeuw, was de Barnevelder -een voor die tijd geweldige legkip- die wel 180 - 200 grote, bruine eieren kon leggen. Volgens de inwoners van Barneveld leggen Barnevelders echter exact 313 eieren

Isa Brown

New HampshireBeschrijving:

New Hampshire is een fors kippenras dat in het begin van de twintigste eeuw is ontstaan in de gelijknamige Amerikaanse staat. In de jaren '40 kwam er vanuit Europa interesse in het ras, dat zich had bewezen als een prima vlees- en legras.

New Hampshires zijn kippen met een brede bouw, een holle ruglijn en een enkele kam. Ze worden gefokt in de kleuren roodbruin, roodbruin-blauwgetekend en wit. De roodbruine kleur wordt over het algemeen beschouwd als de oorspronkelijke raskleur.

Omdat New Hampshires rustige kippen zijn die snel tam worden, worden ze ook als hobbykippen gehouden. Ook de aantrekkelijke roodbruine kleur heeft ertoe bijgedragen dat de kippen een gewild sierras zijn.

Bron: Wikipedia

Rhode Island Red

Het boegbeeld van het ras is de grote Red, die ruim honderd jaar geleden in de Verenigde Staten werd gecreëerd. De majestueuze verschijning wordt door iedereen bewonderd die eenmaal dit dier heeft gezien.
De grote Red komt voor met een z.g. enkele kam of een rozekam. Verder zijn de dieren identiek.
Helaas wordt de grote Red steeds minder in Nederland gehouden.
Hoofdreden is het gebrek aan adequate huisvesting.
Grote hoenders hebben nu eenmaal meer ruimte nodig.